Natuur

Basis kwaliteit van de natuur vergroten door meer biodiversiteit


De natuur in Nederland en in Europa wordt beschermd via de zogenaamde soorten- en gebiedenbescherming vanuit de voormalige Wet natuurbescherming. Per 1 januari 2024 zijn de bepalingen van deze wet ondergebracht in de Omgevingswet. Voor activiteiten die strijdig kunnen zijn met verbodsbepalingen vanuit de natuurbescherming is een vergunning nodig.


Soortenbescherming ziet toe op de bescherming van alle flora en fauna soorten. In eerste instantie via de zorgplicht welke voor alle in het wild levende soorten geldt. Daarnaast middels de bescherming voor belangrijke en/of kwetsbare afzonderlijke soorten, zoals de grutto in weidevogelgebieden in Friesland en Groningen.


De gebiedenbescherming is van toepassing op de aangewezen Europese Natura 2000 gebieden. Dit zijn gebieden die vanwege hun bijzondere karakter een belangrijke functie hebben voor in Nederland voorkomende wilde flora en fauna. Voorbeelden van gebieden in Groningen zijn het Leekstermeergebied, het Lauwersmeer, de Waddenzee en het Lieftinghsbroek in Westerwolde.


Naast de Natura 2000 gebieden zijn er natuurgebieden die beschermd worden vanuit het Natuurnetwerk Nederland. Deze zogenaamde NNN gebieden waren voorheen beschermd onder de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De provincies wijzen de NNN gebieden aan en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van deze gebieden. Via de Subsidieregeling Natuur en Landschap verstrekken de provincies subsidies aan terreinbeheerders en maken zij onderling afspraken om natuurdoelen voor deze NNN gebieden veilig te stellen.


Naast het landschap staat ook de natuur in Nederland al decennia onder druk. Vrijwel alle hier van nature voorkomende soortgroepen flora en fauna staan onder druk. Om dit tij te keren zijn maatregelen nodig om er voor te zorgen dat de basiskwaliteit natuur wordt versterkt. Dit gaat feitelijk om alle natuur in Nederland, ook in steden en dorpen. Hiervoor worden door heel Nederland allerlei initiatieven ontplooit om de verscheidenheid van natuur, de zogenaamde biodiversiteit, te beschermen en of te versterken. Een voorbeeld is het planten van bomen omdat een boom wel honderden verschillende soorten onderdak en voedsel kan bieden.


Hoe stoppen we de achteruitgang van onze natuur?


eCorné helpt met het opstellen en uitvoeren van plannen om lokaal en regionaal de biodiversiteit te vergroten.